Hírek
2012. Február 06. 07:48, hétfő |
Belföld
Forrás: mno.hu/MTI
Leáldozóban a rossz tömegáruk korszaka
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára szerint leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka.
Bognár Lajos erről a Foodapest és az UKBA szakkiállítás vasárnapi megnyitóján beszélt a budapesti Hungexpo vásárközpontban.
A Foodapest Nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítást, valamint az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítást a szervezők másodszor rendezik meg egyszerre annak érdekében, hogy az érdeklődők koncentráltan ismerkedhessenek meg a kínálattal.
Bognár Lajos a megnyitón emlékeztetett arra, hogy a vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a termékek között. Az ár mellett ma már azt is nézik, hogy melyik élelmiszer az egészségesebb, de keresik a kézműves termékeket is. Értékelik, ha valamilyen áru olyan gonddal és odafigyeléssel készült, ahogyan azt a szülőktől, nagyszülőktől megszokták.
Plasztik árú
A helyettes államtitkár a tapasztalatokra hivatkozva állította, hogy a hagyományos ízek folyamatosan szorítják ki az üzletek polcairól a „plasztik árut”, amely ízében és összetevőiben meg sem közelíti a magas szinten feldolgozott, egészséges, biztonságos élelmiszereket.
Törvények
Utalt arra: a kormányzat folyamatosan hoz olyan intézkedéseket, amelyek felgyorsítják a minőség térnyerését a hazai élelmiszerpiacon. Bognár Lajos példaként említette a népegészségügyi termékadót, a jövedéki törvény módosítását, a magyartermék-rendeletet, illetve a Hungarikum törvényt és termelői piacok hálózatának folyamatos bővülését. Jelezte: a magas szinten feldolgozott egészséges és biztonságos élelmiszerek termelése új távlatokat nyit a vidéken élők előtt.
A jövő szerdáig tartó árumustrán mintegy kétszáz kiállító vonultatja fel termékeit. A hétezer négyzetméteren bemutatkozó cégek közül több külföldről, összesen tíz országból érkezett a kiállításra – mondta Siklósi Csaba, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója a megnyitón.
Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke, valamint Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke egyaránt arról beszélt, hogy mind a sütőiparban, mind a cukrászatban fontos a kreativitás és az innováció. Ezzel a szemlélettel lehet ugyanis úrrá lenni a nehéz gazdasági körülményeken. Ezek jegyében szervezték a kiállítás szakmai programjait - hangsúlyozták.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 15. 08:03, péntek | Belföld
Továbbra is kínlódik az építőipar
Az idén szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. November 15. 08:01, péntek | Belföld
Szijjártó Péter: minden szinten folyamatos a magyar-szlovák párbeszéd az államnyelvtörvény ügyében
Minden szinten folyamatos a párbeszéd a magyar és a szlovákiai kormány között az államnyelvtörvény ügyében, a pozsonyi vezetés tagjai azonban világossá tették, hogy nem kívánják korlátozni a kisebbségi nyelvhasználatot