Városlista
2024. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2012. Március 13. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Egyre többet hallani arról, hogy a csirkemellért várhatóan 50, míg a combért kilónként 20-30 forinttal fizethetünk többet hamarosan.

Májusig újabb emelés várható, így a csirkemell nagyjából 100, a comb pedig 60 forinttal lesz drágább az év elejéhez képest. A Baromfi Terméktanács közlése szerint a csirkehús drágulásának oka az egyre emelkedő üzemanyagár, a munkabérek kényszerű növelése, a három hónap alatt drasztikusan drágább takarmány, valamint a nagy hideg miatti plusz energiafelhasználás.

Az egyik gyulai húsbolt alkalmazottja azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy az olcsóbb áruk a legkelendőbbek, így például a far-hát, de azért a szárnyat, a combot is viszik. Aki megteheti, csirkemellfilét vásárol. Sebestyén Antal békéscsabai hentes elmondta, korábban az üzletbe belépők a húsokat szemrevételezték, manapság előbb inkább az árlistát. Náluk is az akciós termékek iránt a legnagyobb a kereslet. Sok esetben a háziasszony nem otthon találja ki, hogy mit főz vagy süt, hanem a boltban talált olcsóbb húshoz igazítja a menüt. Vannak, akiknél számít, hogy honnan származik a hús, és a magyart részesítik előnyben. Nem mintha külföldön nem értenének a jószágtartáshoz, a húselőállításhoz, de nem tudni, hogy mennyit utaztatták az adott árut, illetve mennyire friss.

A disznóhúsnál is tartják még az árakat, de a drágulás itt is csak idő kérdése. Az élősertés kilója áfával már az 500 forintot közelíti, a megyénkbeli hentesek vadásszák üzleteikbe a nagysúlyú háztáji disznókat, de nemigen találnak. Kínkeservesen jutunk nagysúlyú sertéshez, leálltak a háztáji tartással az emberek – ezt mondta Varga Géza, a békéscsaba-mezőmegyeri vágóhíd tulajdonosa. Régen minden második ház óljaiban ott röfögött vagy tíz hízó, most minden tizedikben akad esetleg egy, az is saját részre. Ezt erősítette meg a húsboltokat működtető Ottlakán György is. Régebben fizetéskiegészítésre is jó volt a sertéstartás, manapság viszont a magas költségek, főként a takarmányár miatt inkább viszi, mint hozza a pénzt a hizlalás. Aki tart disznót, az is jellemzően egy-két darabot magának, a családnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 15. 08:03, péntek | Belföld

Továbbra is kínlódik az építőipar

Az idén szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. November 15. 08:01, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: minden szinten folyamatos a magyar-szlovák párbeszéd az államnyelvtörvény ügyében

Minden szinten folyamatos a párbeszéd a magyar és a szlovákiai kormány között az államnyelvtörvény ügyében, a pozsonyi vezetés tagjai azonban világossá tették, hogy nem kívánják korlátozni a kisebbségi nyelvhasználatot